1. Ко и када је први изумео процес штампања?

Опште је познато да је Јохан Гутенберг (1398-1468) средином 15 века изумео машину за штампање, али он није први који је изумео и сам процес штампања. 600 година пре Гутенберга, kинески монаси су постављали мастило на папир користећи методу познату као блок штампа, у којој су дрвени блокови обложени мастилом и пресовани на листове папира. Једна од најранијих преживелих књига штампаних на овај начин je древни будистички текст познат као „The Diamond Sutra“. Резбарени дрвени блокови који су се користили за ову рану методу штампања коришћени су у Јапану и Кореји још у осмом веку.

2.  Јохан Гутенберг и његова револуционарна штампарска преса

Јоханнес Гутенберг је прилагодио винарску пресу да направи прву штампарска пресу 1439. године. Гутенберг је био професионални златар који је својим вештинама обраде метала направио први сет покретних типки са словима у Европи! Међу његовим многобројним доприносима штампарству су: изум процеса за масовну продукцију покретних слова; употреба мастила базираног на уљу за штампање књига, подесиви калупи, механичка покретна слова и употреба дрвене штампарске пресе сличне пољопривредним вијчаним пресама тог периода.

3. Кинези су први користили визит карте.

Најранији примери визит картица први пут су се појавили у Кини у 15. веку. То су у суштини биле мале картице које би људи носили са собом, описујући како су они били значајни,  занимљиви и важни. То је била нека врста брошуре за самопромоцију. Ако би се особа хтела састати с другом особом, послала би посетницу као захтјев за сусрет. Људи су их користили и када су долазили у „елитну установу“ како би доказали своје акредитиве пре него што су позвани.

4. Како су настали фонтови?

Сваки комад покретног типа, укључујући облике писама, интерпункцију и празне просторе, првобитно је израђен ручно. Неки штампачи су креирали сопствене фонтове. Неки од ових фонтова се и данас користе. Гарамонд се, на пример, и данас користи и налази се на многим компјутерима, а назван је по француском штампару Клоду Гарамонду.

5. Штампа је ефикасан медиј за оглашавање.

Студија коју је спровела ТРУ, под називом “Миленијумска употреба папира и ставови”, открило је да се, у поређењу са дигиталним, штампано оглашавање сматра званичним, поузданим и сигурним.

Пратите наш блог. Актив Принт ће се трудити да са Вама подели још занимљивих и корисник информација о свету штампања и будућности штампарске индустрије!

Оставите одговор